Filtry wody do ekspresu do kawy Siemens EQ.7Plus są wysokiej jakości asortymentem ekspresu, który gwarantuje jego sprawne funkcjonowanie. W dzisiejszych czasach coraz większa liczba ekspresów do kawy po prostu musi być wyposażona w dobrej jakości filtr. Stało się to zważywszy na fakt poprawy jakości pitej kawy, a także zabezpieczeniem ekspresu przed rozwojem szarego osadu potocznie zwanego kamieniem.
Struktura wewnętrzna filtrów wody do ekspresów
Filtry wody do ekspresu do kawy Siemens EQ.7Plus zbudowane są z wielu elementów tworzących obudowę i strukturę wewnętrzną. Lecz to co najważniejsze zawdzięczają obecności dwóch składników, bez których poprawny proces filtrowania po prostu nie mógłby zachodzić. Są nimi:
-Węgiel aktywny. W filtrach do wody węgiel aktywny został chemicznie skumulowany w postaci okrągłych kuleczek wypełnionych w środku pochłaniaczem. W chemicznym świecie na węgiel aktywny mówi się absorbent – to substancja wchłaniająca określone zanieczyszczenia stosowana nawet do odtruwania organizmu. Dzięki temu można wyobrazić sobie jak mocne właściwości chłonne posiada ten komponent. Zamyka w swojej strukturze zanieczyszczenia wodne takie jak chlor, herbicydy, pestycydy czy metale. Dzięki niemu kawa może mieć jeszcze lepszy smak i zapach.
-Żywica jonowymienna; to składnik, który powinien najbardziej uwielbiać każdy ekspres do kawy. Filtry wody do ekspresu do kawy Siemens EQ.7Plus składają się właśnie z żywicy jonowymiennej, która zmniejsza twardość wody. Twardość wody to parametr charakteryzujący stężenie węglanów w odzie, które potencjalnie mogą wytrącić się w postaci osadu zwanego kamieniem. Żywica jonowymienna zmniejsza ich ilość jednocześnie redukując prawdopodobieństwo powstania kamienia na ekspresie.
Podsumowanie
Kawa jest bardzo szlachetnym napojem, który już od wieków występuje w społeczeństwie. Wraz z upływem czasu poszukuje się coraz nowych metod, które mogłyby uwydatnić jej smak. Stosowanie filtrów do ekspresu jest bardzo cenionym sposobem na poprawę jej jakości.